Gember

Zingiber officinalis

Onderdeel van Start, Culinair en Fijnproever

Achtergrond

Gember kan in de keuken op talloze manieren gebruikt worden. Gember is enerzijds pittig en kruidige en heeft anderzijds ook een frisse, zoete smaak. De verschillende toepassingen en wijzen van bereiding maken optimaal gebruik van dit veelzijdige karakter.

 

Gember is een meerjarige plant die groeit vanuit een wortelstok. Uit deze wortelstok groeien bamboe-achtige stelen met lange, spitse bladeren. Als gember de kans krijgt om te bloeien verschijnen er op ruim anderhalve meter gele bloemen. Gember wordt geplant door een stuk van de wortelstok af te breken en deze net onder de grond te stoppen. De wortelstok groeit horizontaal uit en kan na een half jaar geoogst worden. De plant groeit het beste in een tropisch klimaat met veel warmte, zon en regenval. Gember, in gemalen en gedroogde vorm ook wel djahé genoemd, heeft veel familieleden die ook als keukenkruid gebruikt worden. Denk aan laos en kentjoer, maar ook aan kurkuma en kardemom.

 

Omdat gember niet in het wild gevonden wordt, is het niet helemaal duidelijk waar de plant oorspronkelijk vandaan komt. Wat wel bekend is, is dat gember al ruim 3.000 jaar geleden in China werd gebruikt, onder andere als geneesmiddel. Gember was waarschijnlijk de eerste specerij die zijn weg vond tot in Europa, doordat gember eenvoudig te vervoeren en conserveren is. Vanuit Europa is gember vervolgens de hele wereld door gegaan. Naast gebruik als keukenkruid wordt gember ook veel als geneesmiddel gebruikt, bijvoorbeeld tegen maagzweren, misselijkheid, of om de spijsvertering te verbeteren. Gember is onderdeel van veel kruidenmengsels, zoals kerrie en speculaaskruiden.

Gebruikswijze

De zoete, pittige en kruidige smaak van gember past bij veel gerechten en toepassingen en laat andere smaken vaak beter uitkomen. Bekende toepassinge zijn het bakken van gemberbrood en gemberkoekjes, in Chinese, zoetzure gerechten, in Indiase of Thaise curry’s en chutney’s, in gebak, maar ook voor het trekken van thee. Bijna elk land gebruikt gember op een specifieke manier. Zo maken de Britten er onder andere ginger ale van. In Nederland gebruiken we geconfijte (stem)gember in kruidkoek of als beleg op pannenkoeken.

 

Gember kan het beste aan het einde van de kooktijd worden toegevoegd, op deze manier blijft de smaak behouden. De smaak van gember laat zich goed combineren met andere kruiden en past goed bij Oosterse gerechten, gebakken aardappels, wokschotels, vleesgerechten, etc. Ook in zoete gerechten zoals speculaasjes, kruidkoek en (appel)taart, of als fris-pittig accent in een zelfgemaakte smoothie misstaat gember zeker niet. Gedroogde gember overheerst niet snel en kan naar smaak worden toegevoegd.

Recepten

Abonnementen

De beste kruiden en specerijen in één abonnement? Alle kruiden thuis, het hele jaar door, zonder de deur uit te hoeven.

Simpel en lekker

 

Zoek tussen alle lekkere, goed geteste en eenvoudig te maken recepten. Dat is koken zonder zakjes of pakjes, maar vol smaak!

Uw eigen Potjes

Genoeg van losse kruiden en verschillende potjes in uw kast? Nu al uw kruiden in één mooie set, afgestemd op uw abonnement.