Gevulde wijnbladeren (dolmades)

Bijgerecht - 4 personen - bereidingstijd 1-1,5 uur

Gevulde wijnbladeren (dolmades)

Indien u aan verse druivenbladeren kunt komen, dan zijn deze ideaal voor dit gerecht. Blancheer verse bladeren enige minuten in kokend water. Geen wijnrank in de buurt? Vraag een groenteboer, toko of goedgesorteerde supermarkt om ingelegde bladeren. Deze spoelt u even af en ze zijn klaar voor gebruik.

Ingrediënten

50 verse of 225 gram ingelegde druivenbladeren
175 gr langkorrelige rijst
350 gr uien, heel fijn gesnipperd
4-5 lente-uitjes, in dunne ringetjes
1,5 dl olijfolie
Sap van 1 citroen
4,5 dl heet water
2 el zonnebloempitten of pijnboompitten
4 el verse of 1 el gedroogde dille
3 el verse of 1 el gedroogde munt
2 el verse of 2 tl gedroogde peterselie
Versgemalen zwarte peper en zeezout

Bereidingswijze

Schep de ongekookte rijst in een kom met de zeer fijngesneden ui, lente-ui, pijnboompitten, zonnebloempitten, dille, munt en peterselie. Roer er de helft van de olijfolie en de helft van het citroensap doorheen. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Bekleed de bodem van een grote pan waar een deksel op past met 2-3 druivenbladeren. Ga dan de druivenbladeren vullen. Leg steeds een druivenblad op een houten (snij-)plank. Schep er een theelepel vulling op. Vouw de zijkanten van het blad over de vulling heen, en rol dan vanaf de steelaanzet naar boven. Leg de dolmades dicht naast elkaar in de pan. Doe de rest van de citroensap bij de rest van de olijfolie, roer goed door en schenk dan over de rolletjes. Leg een omgekeerd bord op de bovenste laag om de rolletjes aan te drukken.

Giet het hete water over de rolletjes. Doe de deksel op de pan en zet hem op het vuur. Laat het water koken en draai het vuur wat lager, zodat het water tegen de kook aan blijft. Na ongeveer een uur zijn de dolmades gaar.

Serveer in een mooie schaal, eventueel met extra partjes citroen als garnering.

Tags voor vergelijkbare recepten

Abonnementen

De beste kruiden en specerijen in één abonnement? Alle kruiden thuis, het hele jaar door, zonder de deur uit te hoeven.

Simpel en lekker

 

Zoek tussen alle lekkere, goed geteste en eenvoudig te maken recepten. Dat is koken zonder zakjes of pakjes, maar vol smaak!

Uw eigen Potjes

Genoeg van losse kruiden en verschillende potjes in uw kast? Nu al uw kruiden in één mooie set, afgestemd op uw abonnement.