Moussaka

Hoofdgerecht - 4 personen - bereidingstijd 1-1,5 uur

Moussaka

De versie met gehakt. Kijk hier voor vegetarische moussaka.

Ingrediënten

2 aubergines
2 uien, grof gehakt
500 gr rundergehakt
400 gr tomaten uit blik
Klein blikje tomatenpuree
50 ml rode wijn
1 tl kaneel
1 tl piment
Versgemalen peper en zeezout naar smaak
Saus:
75 gr bloem
50 gr boter
400 ml melk
2 eieren + 1 dooier
175 gr feta
Versgemalen zwarte peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

Snijd de aubergines in dunne plakken en leg ze in een schaal. Besprenkel ze met zout en zet ze een half uurtje weg. Spoel ze daarna af, dep droog met keukenpapier en bak in een scheutje olijfolie tot ze zacht en goudbruin zijn. Leg apart.

Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de uitjes tot deze zacht en glazig zijn. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Voeg dan ook de tomaten, knoflook, rode wijn, tomatenpuree, kaneel en piment toe en breng het geheel op smaak met peper en zout. Zet het vuur laag en laat de saus sudderen tot deze wat is ingekookt. Een kwartiertje is voldoende.

Verwarm de over voor op 190 graden.

Doe voor de saus de in stukjes gesneden boter, bloem en melk in een pannetje. Verwarm het mengsel terwijl je af en toe roert. Wanneer er een lobbige saus is ontstaan kun je de pan van het vuur halen. Roer de eieren en eierdooier er doorheen. Snijd de feta in kleine stukjes en roer ook door de saus. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zeezout. De feta hoeft niet helemaal te smelten; dat gebeurt straks in de oven wel.

Leg de helft van de aubergineplakjes op de bodem van een ovenschaal. Verdeel het gehaktmengsel er overheen. Bedek vervolgens  met de rest van de aubergines. Giet de feta-saus er overheen. Strooi eventueel nog wat geraspte oude kaas over de feta-saus voor een mooi korstje. Bak de moussaka in 35-40 minuten in het midden van de oven tot de bovenkant goudbruin is.

Tags voor vergelijkbare recepten

Abonnementen

De beste kruiden en specerijen in één abonnement? Alle kruiden thuis, het hele jaar door, zonder de deur uit te hoeven.

Simpel en lekker

 

Zoek tussen alle lekkere, goed geteste en eenvoudig te maken recepten. Dat is koken zonder zakjes of pakjes, maar vol smaak!

Uw eigen Potjes

Genoeg van losse kruiden en verschillende potjes in uw kast? Nu al uw kruiden in één mooie set, afgestemd op uw abonnement.